ARCA DEL GUSTO
¡Salvemos los sabores del mundo!
Millares de frutas, razas, quesos, embutidos y salazones están desapareciendo junto a los saberes que los han hecho posibles. Un patrimonio común que es también biodiversidad y debe ser preservado.
Slow Food está recogiendo en su catálogo online del Arca del Gusto alimentos que están en riesgo de desaparición en todo el planeta.
El Arca del Gusto señala la existencia de estos productos, denuncia el riesgo de que puedan desaparecer e invita a todos a hacer lo posible para salvaguardarlos.
Un producto puede entrar a formar parte del Arca del Gusto de Slow Food si….
..es de interés alimentario. Los productos del Arca pueden ser especies domésticas (variedades, vegetales, ecotipos, razas y poblaciones autóctonas), especies silvestres (solo si están vinculadas a técnicas de recolección, transformación y usos tradicionales) o productos transformados.
…está vinculado a un territorio, a la memoria, a la identidad de una comunidad y al saber hacer tradicional local.
…es producido en cantidades limitadas.
…está en riesgo de extinción real o potencial.
¡Ayúdanos también tú y señala un producto!

_____________________________________________________________________________________________________________

EL PÈSOL
El pèsol és un dels conreus amb més tradició a la comarca del Maresme. Tot i que actualment se’n conreen diverses varietats, les més arrelades a la comarca i les més apreciades són les varietats garrofal i floreta.
Els pagesos del Maresme conserven curosament la llavor que produeixen ells mateixos d’un any per l’altre. Al Maresme el pèsol té marca de garantia que l’acredita!
Temporada: de febrer a maig

EL VI
La DO Alella gaudeix d’un clima mediterrani, molt a prop del litoral, força humit i amb un terra de sauló de fàcil drenatge i que reté les radiacions solars. És reconeguda per la qualitat dels vins blancs. S’empren les varietats pansa blanca, chardonay o sauvignon blanc. També s’hi fan vins rosats aromàtics, amb garnatxa, merlot i pansa rosada i, en menys quantitat, negres afruitats i suaus elaborats amb les varietats cabernet sauvignon, ull de llebre, merlot i el recentment descobert Mataró. Temporada: tot l’any

ELS LLORITOS
Un dels secrets més ben guardats del Maresme, són els anomenats lloritos. Viuen en fons sorrencs entre els 5 i els 50 metres de fondària. Es pesquen amb canya o al volantí des de la barca, fet que fa que sigui una espècie poc freqüent a les llotges. La sobrepesca deguda especialment a la pesca recreativa descontrolada i a les regeneracions de platges que ha patit la costa al llarg de la seva història han fet que els lloritos siguin cada vegada més rars en els nostres fons. Temporada: de juny a setembre

LA MADUIXA
El conreu de la maduixa del Maresme ha modelat el paisatge dels vessants de la Serralada Litoral de molts municipis de l’Alt Maresme. Els terrenys de sauló amb pendent i un bon drenatge són especialment apropiats per al seu conreu.
Es caracteritzen per un color vermell intens, un sabor molt dolç amb un punt d’acidesa, una textura carnosa i agradable aroma.
Temporada: de març a agost

Maduixot varietat ALBION
Maduixot varietat PAJARO